Papper & Kartong
Piffa piedestalen

En piedestal från loppis fick piggare utseende med decoupage i vallmomönster. Lackade den fyra gånger till sist.


Rund lampskärm

Fin rund lampskärm hittade jag på loppis och fixade till med papiermaché. Innan sista lagret silkepapper limmade jag på torkade växter. Det blir vackert ljusgenomsläpp i det materialet.


Blomlampor

Två lampskärmar med samma form men olika storlek fick behandling med silkepapper och tapetklister. Sist limmade jag fast torkade blommor med ett sista lager silkepapper ovanpå.

Det blir ett vackert ljus med detta materialet i lampan. Det blev en taklampa och en bordslampa i samma stil.

 


Dahlialampa

En lampskärm av glas fick nytt utseende med pappersstrutar. Jag tänkte på dahlior i blomformen.


Vit blomlampa

En passande lampa med glas runt lampan piffade jag upp med en blomma i crepepapper. Med glaset emellan kommer inte pappret så nära lampan vilket är bra. Det blev ett fint ljus när den tänds.

Jag har inte städat på länge bakom soffan, det har blivit en blomrabatt där bakom.


Rosa lampskärm

Lite punkig stil på denna lampskärm i crepepapper. Vackert ljus genom pappret när den tänds. Lampa utan värmealstring är bäst här.


Pappersvallmo

Jag gillade pappersblommorna jag gjorde till lamporna så det blev några till att ha som dekoration i en större golvvas/ kruka. Till stjälkar använde jag torkade grässtänglar från trädgården som liknar bambu.

 


Lysande blommor

Ett par loppislampor fick blommande skärmar av crepepapper. En golvlampa jag hade sen tidigare fick också ny blomskärm. Lampor som inte alstrar så mycket värme är att rekommendera.

 


Rosig lampa

Det blev en rosig lampskärm av alla pappersblommorna. Passar kanske i någon romantisk hörna.


Pappersrosor

Jag prövade ett sätt att vika fina naturtrogna rosor av servetter. Servetterna hade rosa framsida och vit baksida vilket gjorde blommorna mer livfulla. Har inte bestämt vad jag ska ha dem till ännu, återkommer om detta.


Lampa av toarullar

Ett projekt med toarullar som jag hållt på med ett tag är nu klart. Det blev en lampa som det gick åt en hel del rullar till. Jag limmade med limpistol och sprayade med bronsfärg.


Papper med dekoration

Jag gjorde ett par större ramar för papperstillverkning. Blandningen mellan servetter och toapapper tycker jag ger ett starkt och hållbart papper. Lite dekoration i form av utstansade pappersblommor strösslade jag i pappersmassan. Det blir en bok eller kort av pappret.


Mera böcker

Det är roligt att göra egna böcker och hitta på dekorationer och varianter på dessa. De här böckerna har sydda inlägg i ryggen och lite hårdare kartongpärmar klädda med papper. Dels mitt eget papper men också en med ett handgjort japanskt rispapper som jag målat akvarell och tuschpenna på. En bok fick en pappersros med liten strandpinne till stjälk.

  


Bokbindning

Mitt egengjorda papper har jag bland annat använt till omslag på egna böcker. Här är två böcker, den ena med ett bokmärke till och den andra med ett knapplås som stängs med en snodd.


Handgjort papper

Det är roligt att göra eget papper. Jag gjorde en pappersmassablandning av toapapper och silkepapper. Jag har en gammal mixer jag använder att mixa papper och vatten i. Man behöver en däckel, ram med finmaskigt nät häftat på, plus en ram utan nät.

Man sänker ner de två ramarna ihop i baljan med pappersmassa och för dem sen sakta upp igen och massan lägger sig på nätet. Översta ramen tas av och massan trycks av mot en handduk där pappret får torka. Jag brukar stryka pappret på svag värme när det bara är lite fuktigt och sen lägga det i press för att få det slätt.

Man kan pröva att lägga i torkade blomblad, trådar, fjädrar, konfettin från hålslagaren, glitter mm i pappersblandningen.

Pappret använder jag till kort, att rita/ teckna på, till egna böcker, lyktor och lampskärmar.

 


Papperslykta

En till papperslykta, denna gång med blomdekoration. Blommorna är målade med akvarell och sen gjorde jag mönster i tusch. Skarven på sidan sydde jag ihop med guldfärgad broderitråd. Inuti finns plats för ett batteriljus eller en ljusslinga.

 


Fjärilslykta

Lykta av papper med plats för batteriljus inuti. Fjärilarna målade jag med akvarell innan jag tog tuschpennor, svart och guld, och gjorde lite mönster.

 


Blommande lampa

På denna lampskärm från loppis knöt jag ett papperssnöre i ett rutmönster och fluffade till några servettblommor som dekoration. Blommorna målade jag lite i mitten med rosa färg. Här hänger skärmen som taklampa men den går också att sätta på en golvlampa.


Ägglykta

Formade en lykta i papiermaché som fick formen av ett ägg. Fjädrar lade jag med i sista lagret med servetter och trälim. Ljus med batteri ska användas till denna lykta.


Ljuslykta

När jag gjorde lampskärmar i papier maché blev det en ljuslykta också. Ser lite ut som en snöboll med växter i. Den står på ett glasfat med plats för värmeljus i, här har jag förstås inte levande ljus eftersom lyktan är av papper och utan öppning överst, utan ett batteridrivet sådant.


Lampskärm med fjädrar

Lampskärm i papier maché av servetter. Prövade att lägga fjädrar i sista lagret med servetter och så här blev det. Funderar på fler idéer, kanske man kan ta ett snöre och göra mönster med eller skriva något på skärmen? Jag tror jag måste pröva.


Lampskärm av servetter

Blev klar med en lampskärm idag. Den består av servetter formade runt en ballong med utspätt trälim. Man får ha ett antal lager med torktid emellan för bra hållbarhet. I sista servettlagret tog jag med torkade/ pressade blad och blommor.

Tycker det blev en fin mysbelysning, funderar på vad mer man skulle kunna ha som dekoration i nästa lampa. Kanske jag prövar med fjädrar.


Pappersdahlia

Av kvadratiska pappersbitar kan man göra strutar som sätts ihop till en dahlia. Börja med en yttre cirkel och limma fast strutar i en ring på ett något kraftigare papper. Se arbetar man sig inåt med strutarna som görs lite mindre för varje varv. Att ha som dekoration till fest, väggprydnad eller som evighetsblommor i en vas beroende på storleken.


Papperspärlor av boksidor

En bok från loppis skar jag sidorna i remsor på och rullade ihop runt en tändsticka. Papperspärlorna målade jag med lim två gånger för att de ska bli hårda och tåla lite hantering. Man kan antingen trä upp pärlorna på elastisk tråd eller tex vaxad lintråd. Jag har oftast mindre pärlor emellan för det inte ska bli några glipor så man ser tråden mellan papperspärlorna, alternativt göra knutar.

 


Gästböcker

En gästbok kan vara roligt att ha där gästerna får skriva några rader när man haft besök. Böckerna är handbundna med broderier på framsidan.


Bokkassett

En beställare ville ha ett emballage till en bok som skulle ges bort. Jag gjorde lite olika förslag och detta är ett av dem.
Två kartongstycken lades som ett plus på varandra och limmades ihop och kanterna viks in när kassetten stängs. Snodden snurras runt papperscirkeln och fungerar som lås.

 


Rosa bok

Handgjord broderad bok att ha som dagbok kanske? Knappen fungerar som lås med tofssnodden som snurras runt den.


Lysande

Här har jag hittat några lampstommar där flera lager med diverse saker kan appliceras på ringar inifrån lampan och ut. Papper och pärlor blev det i olika konstellationer.



Lampa av papper

Jag har några stansar som gör att det går fort att få perfekta papperscirklar när man behöver många. Här ville jag ha en luftig och lite skir känsla på denna stora taklampa. Jag trädde upp cirklarna på tunt bomullsgarn och varvade med pärlor.
Lampa i som inte avger värme rekommenderas. Jag blev nöjd så det kan nog bli fler skärmar med detta tema.


Japanskt tema

Handgjorda böcker som jag broderat med japanskt tema. Bokbindningen av denna typ jag använt här kallas nämligen japansk bindning passande nog. Innehållet får man stå för själv.


Rosbok

Handbundna böcker med rosor formade av pappersremsor som dekoration.


Pappersarmband

Jag har gjort lite olika smycken av papperspärlor. Av raka eller trekantiga pappersremsor som rullas ihop och sen lackas med utspätt trälim har jag gjort dessa armband. Här har jag ritat mönster på pärlorna innan lackningen.
Ibland använder jag remsor av boksidor så text syns på pärlorna. Min svärmor gav bort varsitt sådant armband till deltagarna i sin bokcirkel vilket uppskattades.

 


Broderade böcker

Att göra egna personliga böcker är väldigt kul. Jag har fastnat för en bokbindningteknik som heter japansk bindning. Den kräver inte speciella verktyg, material eller särskilt lim. Det man behöver är tunnare papper till boksidorna, lite kraftigare till pärmarna, en borrmaskin med tunt borr (1,5 mm), lin/ bomullstråd och nål.
Man borrar helt enkelt hål i papper och pärm för att sen med tråd på olika sätt sy ihop ryggen. Det finns fina böcker i ämnet om man vill förkovra sig.
En handgjord bok kan vara fin i all enkelhet men jag tycker också det är fint med broderi som dekoration. Broderimönstret ritar jag först upp tunt på ett kraftigare papper med lite gräng, sen gör jag små hål på lämpliga avstånd med en nål/ syl för att kunna sy med broderitråd därefter.


Äpplen

Vi gjorde frukter i papier maché på jobbet och jag passade på att göra lite egna äpplen att ha som dekoration hemma. Ur pappersåtervinningen hämtade vi skräppapper som vi knycklade ihop och tejpade lite maskeringstejp runt för att hålla ihop formen. Vill man ha bananer böjer man till pappret lite, äpplen och apelsiner mm formar du som en boll. Sen fäste vi bitar av silkepapper med tapetklister i flera lager runt formerna. Efter några dagar är frukterna torra och hårda och kan användas att leka med eller ha som dekoration.


Återvunna askar

Tomkartonger av olika slag slänger man ju massor, varför inte göra något användbart av dessa istället? Av mjölkförpackningar gjorde jag askar där jag skar ut lock och underdel i ett stycke. Därefter klädde jag asken med ett mönstrat papper. Stänger locket gör man med en knapp och ögla.
På Youtube kan du hitta filmer och se närmare på hur man gör om du vill.


Mera askar

Lite fler askar blev det av mjölkkartonger. Här är två varianter, en med gångjärn i textiltejp på locket som ligger ovanpå underdelen, och en med ett lock att ta av. Med limstift fäste jag mönstrat papper och några stora pärlor fick bli knoppar att öppna med.


Blommor

Av toarullar kan man göra mycket kul och användbara saker. Här har jag gjort några enkla versioner av blommor. Några rullar klippte jag upp i ändarna och formade, vissa plattade jag till och klippte rakt av till ringar som jag sen limmade med limpistol till en blomma. Jag målade blommorna och satte en pärla eller hopknycklad pappersboll som mitt i blomman. Som stjälk hade jag grillpinnar som trycktes upp och limmades i pappersbollen eller ståltråd.

         


Pappersvaser

Av papper viker du dessa cylindrar som du kan ha som vasdekoration. Själva vasen att ha blommor/ vatten i är en glasburk inuti papperscylindern. Idén hittade jag på ett youtubeklipp.


Fjärilslampa

Hittade en fin lampfot i glas på en loppis men ville fixa en ny skärm. Jag vek ett antal origamifjärilar i vanligt papper och limmade fast dessa med limpistol på en enkel vit skärm.


Origamifjärilar

Vi ville ha något fint i fönstret på jobbet och satte igång att vika en massa origamifjärilar. En lång bräda från slöjden målade vi grön, borrade hål i för 1,4 mm tjocka ståltrådar (elefanttrådar). Fjärilarna limmade vi fast vid ståltråden med limpistol och vips blev det lite sommarkänsla i rummet.


Girlanger i fönstret

Istället för en gardin kan man ha fina girlanger i fönstret. Här är lite olika modeller i papper som barnen hjälpte till att göra på jobbet. De två olika veckade hjärtanmodellerna ser ut som på bilden innan dragspelsvikning och limning i mitten. En girlang är med sugrörsbitar och utstansade blommor.


 


Bollar i papper

Jag hittade en kul bollmodell som jag ville pröva att göra. Av pastelliga tapetprover med lite stadigare kvalitet klippte jag ut tolv delar som jag satte ihop till en boll. Jag gjorde två halvor först med sex delar i varje och satte sen ihop dessa. Modellen var enkel att passa ihop med delarna och de påminner mig lite om syrenhortensia i färdigt skick. Kanske har jag dem som dekoration på ett stort fat eller hänger upp dem i snöre i ett fönster eller i en gren. På lilla bilden syns mallar till en mindre och en större variant.

 


Miniböcker

Små saker är alltid kul att göra. Här har jag gjort enkla böcker av minimodell. Passande för titlar som inte behöver så stort utrymme tex; "Kunglig autografbok", "Allt jag vet om kvantfysik" eller "Misstag jag gjort"... Till boksidor viker du ett antal avlånga remsor som ett dragspel och limmar ihop till en lång rad. Är de färdiga boksidorna tex 4 ggr 5 cm stående, passar det med ett bokomslag som är 16 cm brett och 10 cm högt, dvs ca 4 ggr så brett och 2 ggr så högt som boksidorna. Bokomslaget viks dubbelt på längden med en liten glipa i mitten, det ska bli lite större än boksidorna. Se bild hur yttersta boksidorna stoppas in i inviket på omslaget.

 


Papperspärlor

Av papper som rullas ihop kan man göra pärlor av olika slag. Här har jag haft avlånga triangelformade bitar, 2 cm på breda sidan ggr 21 cm som jag rullade ihop runt en tandpetare. Sista biten jag rullade ihop av trianglarna limmade jag med limstift. Jag har lackat mina pärlor med halvmatt lack för bättre hållbarhet. Med rektangelformat papper får du cylinderformade pärlor. Prova dig fram med olika former och tjocklek på pappret.



Samlarlåda

Av tapetprover vek jag en samling askar som jag limmade ihop 9 stycken. Kan man hänga på väggen med favoritorigamidjuren i eller visa annat man samlar på. Med lock till blir det en förvaringsbox för småsaker.



Kattsiluetter

En kattsiluett över en dörr kan se kul ut på rätt ställe. Dessa ritade jag upp och klippte ut från en tapetprovsbok och tänkte sätta upp på jobbet. Andra djur kan man också tänka sig tex papegoja,ödla eller kanske en apa som hänger på dörren.



Alla Hjärtans Dag

Till Alla Hjärtans Dag är det kul att göra lite extra till någon man tycker om. Ett kort, en fin påse eller ett kuvert med innehåll blir alltid uppskattat. Här är lite olika varianter jag hade som inspiration på mitt jobb när barnen gjorde kort. En passande vers på kortet är roligt att ha. Gammaldags verser typ; "Rosor är röda, violer är blå. Smultron är söta och du är likaså", hittar du på biblioteket eller nätet.



Bokmärken

Bokmärken behövs alltid så varför inte göra dem lite personliga? Beroende på om det är till en kokbok, en skräckis, naturbok eller kärleksroman kan de se lite olika ut. Kul att ge bort tillsammans med en bok. Man kan laminera dem för extra hållbarhet. Pärlor, garn, band och tyg kan piffa till kreationerna.



Dörrdekoration

Pappersstjärnor som man viker till julpynt är så fina och borde kunna användas till annat också. Ganska tunt papper viks ihop som ett dragspel och en tråd knyts på mitten. Sen klipper man ut några jack på långsidorna och klipper kortsidorna i önskad form. Till sist viker man upp och limmar sidorna från mitten så det bildas en cirkel av pappret. Alla stjärnor får olika utseende beroende på hur man klipper jacken. Här har jag använt stjärnorna till dekoration på ett par dörrar.



Tapetfix

Om man har tapetbitar över efter att ha tapetserat eller haft tur att få utgångna pärmar med tapetprover är dessa bra att använda till att klä in förvaringslådor, mappar och tidskriftsamlare. Man kan även vika origamiaskar. Jag har också använt tapeter till att klä bordsskivor, byrålådor och dörrar med. På bordskivor är det bra med ett par lager lack ovanpå tapeten för att ytan ska tåla slitage. Här är några tidskriftsamlare jag klädde med en stormönstrad tapet.


Askar med handtag

En fiffig ask att stoppa presenten i gör den extra attraktiv. Och vem gillar inte handväskor? Här är några modeller som även barn klarar att vika och brukar uppskatta att leka med. Den rosa väskan med lock har sidinfällningar som gör den lite rymligare.



Pappersaskar

Det är kul att göra egna askar för förvaring och till present. Här är mina senaste alster på området. Takeawayask, paketkub, musselask och avlång box. Roliga modeller hittar man lätt på nätet om man kikar runt lite.



Som i en ask

Ska man ge bort något, varför inte göra det med stil? Här är några olika varianter på askar till tex hembakt, godis eller annat smått. Modellerna hittade jag när jag googlade. Jag använde lite kraftigare papper så de lättare håller formen med innehåll i.



Presentaskar

Jag gillar verkligen askar och lådor av olika slag och att lägga lite tid på dekorationen. Kul att ge bort en present i eller samla småsaker i. Här är en modell med fem olika låsningar på locket. Gratis mallar till askar går lätt att hitta på nätet.



Kartonghus

Det är roligt att forma hus i papper och kartong. Ett "pepparkakshus" som håller ett bra tag får du om du bygger det i brun kartong. Jag dekorerade huset med färgat papper och en slags tjock penna med smal pip som ger ett reliefliknande pärlemorutseende. Taket kan lyftas av och huset vikas ihop när man inte vill ha det framme.


Jul på rad

Att vika ett papper, klippa ut en figur och sen veckla ut och se hur det blir en lång rad är kul. Man får inte glömma att figuren måste hålla ihop lite i sidorna när man klipper. Fint att ha som bordsdekoration.



Julkort

Julkort i vanteform sticker ut bland de fyrkantiga. Jag fäste trådar i mina för att mottagaren ska kunna hänga dem i granen tex. Den röda stjärnan är vikt av en kvadrat för tredimensionellt utseende, se inlägget stjärnor.



Blandat julpynt

Smällkarameller får inte fattas i granen men de kan få sällskap av lite andra former och figurer i papper. Lagom svårt även för barn att göra. Ha glitter, paljetter och annat lullull till hands för att piffa dina kreationer.



Granar

Granar att hänga i granen eller ha som bordsdekoration viker du enkelt av papper. En variant är att forma en kon av en fjärdedels cirkelform som sen dekoreras på olika sätt. Tex med lim och strösocker, glitter, utskurna uppvikta flikar som grenar.
De veckade granarna består av fyra olika stora cirklar som vikts på mitten 4 gånger (som man viker till utklippta snöflingor), och sen viks upp igen och bildar en veckad del. Man kan ha en grillpinne och trä på delarna i ordning och ha granen stående eller ha hängande som här. Då trär man med nål och tråd igenom delarna. En knut på tråden mellan varje del ser till att delarna inte åker helt ihop utan håller ett lagom avstånd.



Stjärnor

Här är två sorters stjärnor med olika utseende men grunden till hur man viker dem är lika. De lila/ rosa/ vita stjärnorna har sin framsida på motsatt sida som de blåa och de vikta flikarna är ihoplimmade för ett tredimensionellt utseende. Två och två är stjärnorna sammansatta med tråd emellan.



Girlanger

Girlanger i alla former är fint att ha till fest eller vid jul. De kan vara av papper som här eller i tyg. De röda blommorna är utstansade och ihopsatta två och två med snöre emellan. Flaggorna är vikta dubbla med snöre emellan och dekorerade på båda sidor.



Julpyssel: pappersremsor

Av pappersremsor kan man forma många olika sorters prydnader att ha i gran eller gren. Här är några modeller som även barn klarar att göra. Häftapparat, limstift,limpistol och nål/ tråd är bra att ha när du papperspysslar.



Nygamla skärmar

Jag hade två solblekta lampskärmar som en gång varit rosa som jag fiffade till så jag kunde ha dem ett tag till. Dubbla pappersblommor ihopsydda på maskin fäste jag med limpistol på skärmarna. Det blir ett fint ljus med skuggor i blommorna när de är tända.


Blommig lampa

Lampskärmar kan man piffa till och göra personliga på många sätt. Här är en lampa som jag inhandlade på loppis för några tior. Foten var enkel och skärmstommen hade en fin form tyckte jag. Utstansade dubbla pappersblommor ihopsydda på rad fick bli ny kostym på skärmen. Blomraderna limmade jag fast med limpistol på stommen. Ljuset silar fint genom blommorna och jag blev nöjd och sugen att leta efter fler skärmar på loppis!



Bokvikning

Min första bokvikning blev så här! Vika boksidor kan resultera i en otrolig mängd skapelser får man veta om man googlar lite. Vill man prova själv är det lättast om man går efter en måttbeskrivning man hittar. Varje sida viks efter specifika mått. Billiga böcker hittar du på loppis.


Ny kostym på lampa

En vanlig vit lampskärm har fått ett nytt utseende med ett antal vikta loppor i papper. Idén hittade jag på nätet, kul sätt att använda pappersloppor som är enkla att vika. Lopporna är fastsatta med limpistol.

 


Pompom

Av silkepapper har jag gjort några fluffiga pompombollar. Du viker 10-15 kvadratiska papper som till en smällkaramell, knyter ett snöre om mitten och drar sen försiktigt ut varje pappersark så det bildas en rund boll. Att ha som dekoration vid fest eller som här över ett soffbord istället för en lampa. Vill man kan man ju ha en ljusslinga runt en boll.

 


Väva en bild

Ett enfärgat papper och en färgglad bild ur en tidning blir tillsammans en bild. Man klipper ut remsor horisontellt på ena pappret och lodrät på det andra. Spara en bit i ena kanten så remsorna sitter fast. Remsorna kan klippas svängda eller raka, smala eller breda som man vill. Smala remsor ger mer arbete med att få ihop bilden. Nu lägger du det ena pappret på det andra med de hela marginalerna mot vänster och upptill, limma fast lite i marginalen på understa pappret. Sen gäller det att från övre vänstra hörnet börja fläta ihop remsorna så det blir en bild.



Maten är klar

Efter att ha läst boken "I love paper" var jag förstås sugen på att göra något eget projekt. Det blev denna tvårätters meny som jag använde som inspiration på mitt jobb när vi hade favoritmat som tema. Spenattagliatelle med köttbullar i tomatsås, morötter, sallad, ärtor och parmesan på toppen. Till efterrätt chokladkaka med fyllning, gräddklick, apelsin och chokladspiral.


 


Ansikte i papper

För att få en känsla för ansiktets form och proportioner gjorde jag vid ett tillfälle denna uppgift med barnen i skolan. Delarna i ansiktet byggdes upp med små distansbitar av tjock kartong mellan papperslagren för att hamna i olika nivåer.


Mer papier maché

Lite mer saker som blivit till under en papier machéperiod. Masken är en halva av ett stort påskägg som jag format ansiktet på.
Stommen till fisken är två ihophäftade pappersark fylld med tidningspapper fäst vid en träpinne på fot.
Fjärilen formade jag först med elefanttråd och tunnare ståltråd kring en bit drivved. Därefter täckte jag in hela figuren i silkepapper och tapetklister. Jag har inte bestämt mig om den ska vara klar så eller om jag ska måla den med tex akvarell eller göra mönster med ett sista lager färgade silkepapper.



Presentation

En trevlig uppgift där man får presentera sig själv med ett foto som jag använt mig av ibland på jobbet. Klipp, klistra och dekorera ett hus som du önskar och sätt ett foto på dig själv i fönstret. En annan variant är att göra ett stort gemensamt hus där många fönster innehåller foton.


Siluett med silkepapper

Siluettbilder är fina mot fönstret. Man kan klippa/ skära ut motivet ihop med nederkanten på ramen som här och fästa silkepapper i olika lager/ färger bakom. En annan variant att göra är ett ansikte/ mask i papper där man klipper ut ögon, ögonbryn, näsa och mun och fäster silkepapper där bakom. Viker du pappret på mitten får du ansiktet liksidigt och det blir lätt att klippa ut hålen.


Origamidjur

Origamimodeller finns hur många som helst, från de lättaste som yngre barn klarar till riktigt avancerade. Här är några lätta djurmodeller att ha till dekoration på kort tex, leka med eller kanske sätta en pinne på och ha till teaterspel. Du hittar exakta beskrivningar på nätet.


Fingerdockor

Pappersdockor att trä fingrarna igenom och leka med eller spela teater med kan vara kul. Här är lite olika exempel på modeller. Man kan tänka sig tyg eller format papper till kläder för mer 3d känsla.



Tändstickshus

Tändsticksaskar sparar jag alltid, dem kan man ha till mycket. Ibland har de blivit adventskalendrar, små möbler, förvaringsbyråer mm. Här har jag gjort ett minihus med inredning. Smått är alltid kul och brukar gillas av barn. Möblerna är enkla, smala remsor av papper, men de kan också göras av tex lera. Taket är en bit papper, vikt och limmat på ena långsidan.



Quilling

Quilling är en rolig teknik med många möjligheter till dekoration/ skapande. Långa 0,5 centimeter breda pappersremsor har jag använt vilka rullas runt en grilllinne/ penna och sedan formas på olika sätt och fästs mot en bakgrund. Änden på remsan fästs med lite lim. Här har jag gjort lite exempel för att visa på olika möjligheter att forma remsorna.
På nätet finns fantastiska skapelser att inspireras av.



Korgar av pappersremsor

Av pappersremsor kan man fläta korgar. Här har jag använt centimeterbreda remsor som måste vara så jämna och exakta som möjligt, klipp noggrant eller använd skärmaskin. Man börjar fläta botten (fyrkantiga korgen) och viker upp kanterna när den har önskad storlek. Sen tar man en ny remsa och väver in den som kant runtom, fäst med lite lim på slutet av varje remsa.
Den runda korgen börjar man också på botten med sen viker man upp remsorna runt en diagonal bottenplatta, använd linjal att mäta upp med. Sen fortsätter man att väva med remsorna utifrån hörnen och tar inga nya. Exakt beskrivning kan du hitta på nätet.


Fantasilådor

Skolådor är jättebra till olika projekt. Här har jag gjort några exempel på olika miljöer och en favoritfärgslåda. Akvarium/ havsmiljö blir också fint. Då skär man ut större delen av baksidan och täcker med silkepapper i lämplig färg och hänger sjögräs och olika djur från ovansidan. Mot ett fönster faller ljuset fint genom silkepappret.



Enkel fjäril

En enkel fjäril som barn klarar att göra själva är denna. Man klipper ut två runda pappersbitar, lite olika stora. Här har jag använt bilder ur tidningar. Varje rundel viks som ett dragspel och sätts sen ihop med en ståltråd som också blir två spröt. Piffa till en blomma med fjärilen, gör en tavla eller ha som dekoration på paket.


Pennställ

Ett pennställ jag hade fick ny kostym så det matchade andra saker jag gjort i papper, draperi, lampskärm mm. Jag sydde utstansade dubbla blommor i två rader på symaskin och vek ut översta lagret för mer 3d-effekt. Pennstället klädde jag med grått papper och limmade sen fast blomraderna.


Pimpa lampskärm

En enkel vit lampskärm piffade jag till med rader av ihopsydda pappersblommor. Blommorna sydde jag på maskin med raksöm. Blomraderna fäste jag sen med lite lim på skärmen. Man kan också tänka sig en variant med dubbla lager av blommor på varandra då man viker upp/ rullar ihop bladen på översta lagret för mer 3d-effekt.


Pappersgardin

Efter att ha sytt ihop pappersfigurer till ett draperi fick jag mersmak och gjorde denna gardinliknande sak till ett fönster. Jag vill inte ha för mycket som skymmer ljusinsläppet och då passar detta alternativ bra. Som med draperiet sydde jag ihop de utstansade blommorna i rader på maskin.


Draperi

Jag älskar papper och tycker det är ett väldigt roligt och flexibelt material att jobba med. I dörren till mitt sovrum har jag dubbeldörrar och här ville jag ha ett draperi i papper där man syr ihop utstansade figurer i långa rader. Varje rad består av 40 utstansade pappersblommor ihopsydda på maskin. Pappret är kraftigt ritpapper, akvarellpapper blir också bra. För att inte varje ny blomma man syr ihop ska tryckas ner av första stygnet och fastna i maskinen gjorde jag hål i förväg längst ut på ett blad på varje blomma med en nål.
Papperssorten tog slut annars kunde jag tänka mig några rader till. Det gick lätt, snabbt och gjorde mig sugen på att skaffa fler stansar att jobba med. Det kan bli gardiner, lampskärmar, tabletter eller hyllbårder tex.

 


Partyglasögon

Kul glasögon att göra själv till kalas för alla åldrar. Barnen kan göra sina egna fantasifulla skapelser med lite hjälp av en mall att klippa ut efter.

 


Fantasiböcker

Att göra egna böcker är kul och vid tillfälle arbetade vi med detta på mitt jobb. För att inspirera barnen till fantasirikt innehåll gjorde jag lite olika förslag på titlar och även några färdiga exempel. Böckerna kan utformas på olika sätt, vikböcker är tex en variant som är enkel att göra.
Ibland kan barnen behöva mer förslag på innehåll och då använder jag mig av olika burkar jag gjort där jag har förslag på boktitlar och ämnen för en riktig bestseller.



Enhörning

När vi gjorde om i vårt vardagsrum ville jag ha något kul på väggen, ett djurhuvud kanske? Jag valde en enhörning som får stå för fantasi och kreativitet.

Av hopknycklat papper i olika former och maskeringstejp satte jag ihop en hästliknande varelse. Eftersom färgerna går i vitt och rosa i rummet ville jag ha en figur i färg som matchade. Istället för att måla så det liknar ett djur ovanpå en papiermachéyta som kunde gett ett lite barnsligt uttryck, (kul men inte passande här) valde jag att bara täcka figuren med vitt silkepapper/ tapetklister. Jag arbetade i olika lager med torktid emellan för att få fram önskad form.

  


Torkad frukt

Av hopknycklat papper och maskeringstejp har jag format några frukter som jag täckte med silkepapper och tapetklister. Till konturer på blad och till stjälkar använde jag elefanttråd. Ett enkelt sätt att forma saker till prydnad eller leksaker.


Pappersblommor

Jag prövade lite olika tekniker att göra pappersblommor på. Resultaten fick bli dekoration på några vikta askar. Man hittar många sätt att göra pappersblommor på om man googlar lite.
Mina små rosor är i quillingteknik dvs gjorda av en smal remsa papper vilken viks /snurras från mitten och ut. De större rosorna består av tre sexbladiga former där man klipper upp/ bort 1-2 blad. Då får man 5 delar med 1-5 blomblad som var och en viks runt och limmas och sist fästs ovanpå varandra. De största blommorna är en origamimodell där fem vikta delar bildar en blomma.



Egna böcker

Jag tycker böcker är vackra och gillar att läsa/ bläddra i en fysisk bok. Det är också kul att göra böcker själv med eget innehåll eller ha som anteckningsbok/ receptbok tex.
Det finns olika sätt att göra på med olika svårighetsgrad. Ett sätt som även barn kan fixa med lite hjälp är att ta en baksida och en framsida (papper eller kartong) och tejpa ihop en rygg av extra bred tejp emellan sidorna. Man tejpar både ut och insida i mellanrummet på pärmarna( ca 1 cm, det är beroende på hur tjock boken ska vara). Man viker boken i ryggen samt de papper man tänkt ha i sin bok, lägger ihop dessa och gör hål med en vass nål i vikningen varje cm ungefär. Ett par klädnypor kan hålla sidor och pärmar på plats, sen är det dags att sy ihop sidorna och rygg med stark tråd tex varp. Börja längst upp på ryggen, sy neråt och sen upp igen och knyt ändarna. Ändarna på varpen längst upp kan du sätta fast ett bokmärke i om du vill.
Målat, marmorerat, laminerat eller tygklätt på pärmarna är en smaksak.
På den svarta, vita och gråa boken har jag klätt pärmarna både ut och invändigt med papper och sen borrat hål med 1,5 mm borr rakt igenom pärmar och sidor. Band eller snöre har jag haft att sy ihop rygg och pärmar med.





Skålar & fat

Skålar och fat är bra att ha som formar när man vill göra egna sådana i papier maché.Man lägger fatet upp och ner och klär in det i plastfolie för att lätt få av pappersfatet när det torkat. Sen arbetar man med tidningspapper och tapetklister och lägger på ett antal lager tills man tycker fatet känns tillräckligt stabilt.
Det rosa fatet målade jag med gesso när det torkat för att få ett täckande lager färg. Därefter klippte jag silkepapper i smala trianglar och limmade fast med tapetklister i ett mönster utifrån och in på fatet. Till sist lackade jag fatet för att få en halvblank och tålig yta.
Den svarta och den röda skålen strödde jag glitter på mellan två lager lack.

   


Byst gånger 3

Med ballonger, toarullar och lite kartong byggde jag upp några byster som kläddes med papier maché. Jag målade de torkade alstren med gesso som jag blandade själv innan jag målade med hobbyfärger ovanpå. Gesso är en blandning man kan ha till täckande underlag vid målning (tex pannåer), eller som massa att forma ytan på skulpturer med beroende på hur tjock man blandar den. I min gesso hade jag gips, trälim, vatten och titandioxid (vitt färgpigment).
Till håret använde jag lin. Lin går bra att forma runt tex en penna för att få lockar.

        


På dans

Det är kul att skulptera och i papier maché blir det billigt och det är inte särskilt svårt. Med ståltråd, knycklat papper, kartong och tejp bygger man upp ett skelett som man sen färdigställer med tidningspapper och tapetklister. En kasserad glödlampa fick bli huvud den här gången.
Den här figuren ville jag ha matt annars kan man lacka på den målade ytan för bättre hållbarhet och önskad finish.

   


Armband i papier maché

Enkla armband kan man göra av en remsa kartong från en förpackning. Tejpa ihop remsan och lägg på lager med tidningspapper eller silkespapper och tapetklister. Måla det torkade armbandet eller gör mönster med silkespapper eller annat som dekoration.



Återvinning

Att kunna återanvända material och se möjligheter till skapande i sådant man skulle slängt tycker jag är kreativt. Googlar man hittar man mycket att inspireras av i form av tex toarulleanvändning. Här är lite saker jag fixat till inför ett återanvändningstema vi hade på mitt jobb. Sparbössa, vas, blommor, pennställ, leksaker är något av det man kan hitta på.

      


Teaterfigurer

När jag hade lite papier machémassa över formade jag ett par huvud att ha till teaterdockor. Pappersmassan var lite knölig men det tyckte jag gav karaktär till figurerna.



Maskinspiration

När vi hade masker som tema på mitt jobb gjorde jag lite exempel där jag visade hur man kunde forma pappret på olika sätt. Den här masken jag gjorde gav inspiration till många olika maskidéer bland barnen.


Papier maché

Papier maché är ett roligt material att arbeta med. Man kan använda papper som det är tillsammans med tapetklister eller låta pappret ligga i blöt, mixa det, krama ur vattnet och tillsätta tapetklister och vitt lim för att få en formbar pappersmassa.
Här är lite saker jag gjorde som inspiration till papier machéarbete med barnen i skolan. Ibland är det lättare att komma igång och få egna idéer när man ser olika möjligheter.
Den prickiga bollen är en maracas med ris inuti. På handen hänger smycken gjorda av pappersmassa.



Låda & Pennställ

Jag behövde ett pennställ och en låda för suddi, ritstift, knivblad mm. Så istället för att köpa detta gjorde jag det av 2 mm tjock kartong och satte ihop delarna med lim och klisterremsor.
Utsidan på föremålen klädde jag med papper där jag målat med akvarell. Knopparna på lådorna är flera lager kartongbitar inslagna som ett paket av omslagspappret.


Dockteater

Gamla skolådor är bra till mycket. Med hjälp av papier maché har jag gjort en dockteater, med botten av locket från en annan låda. Lite kanter och topp av kartong. Målade med hobbyfärger och lackade sen. Svart tafttyg fick bli ridåer.
Dockorna att spela med får man ha på pinnar som kommer in från sidorna.

 


Hund i papier maché

På mitt jobb hade vi ett tema kring papier maché och då arbetade barnen och jag med denna hund.
Jag gjorde stommen av hönsnät och ståltråd och barnen fick lägga på papier maché i många lager och måla den. För att den skulle stå stadigare och inte välta så lätt lade jag i en sten längst ner i varje ben, (papier maché blir väldigt lätt).


Tantig nåldyna

Papier maché är ett väldigt formbart och billigt material, bara tidningar och tapetklister. Jag tänkte göra ett huvud för jag behövde en nåldyna. En syltburk fick vara modell för huvudet.
Först virade jag ett lager styvare papper (utan klister) runt burken och tejpade det. Sen började jag lägga på lager med tidningspapper insmort i tapetklister på sidorna. Jag lät öppningen vara fri för att kunna ta ut burken sedan.
Efter ett antal lager började jag forma näsa, mun och hår. Håret gjorde jag av längre remsor som jag vek och rullade runt mitt finger, drog ut lite och tryckte fast på sidorna.
När det hela torkat efter några dagar målade jag med hobbyfärger. Jag stöpplade ansiktet med en svamp för att få ett jämnt utseende utan penseldrag. Hopknycklat tidningspapper och överst kuddstopp stoppade jag i huvudet och limmade dit en bit plysch som hatt på toppen. Lite organzatyg blev klädsel vid halsen.




Mask i papper

Jag hade haft ett tema i skolan om masker och efter det så var jag sugen att själv göra en. Samma tekniker som eleverna använde gjorde även jag. Papper, något tjockare än det vanliga och limstift behövdes bara. Lite genomskinligt resår knöt jag i hål på sidorna. Inspiration fick jag av venetianska masker på nätet.



Pepparkakshus i kartong

Jag hittade en fantastisk bok om pepparkakshus med lite annorlunda modeller med mönster i skalenlig storlek; ”Pepparkakshus och mera julbus”. Efter att ha tittat i den vill man aldrig mer göra ett ”vanligt” pepparkakshus.
Tyvärr har jag ett inomhusklimat som inte pepparkakshus verkar trivas i, de säckar ihop och mjuknar ganska snart. Jag prövade att bygga i brun kartong istället och med kristyr på kan det tas för ett riktigt pepparkakshus bortsett från avsaknaden av doften. Kartongerna var brödlådor jag fått på ICA.
En ljusslinga inne i huset lyser upp i vintermörkret. Husmodellerna i boken är inspirerande och roliga att bygga i olika sammanhang/ material även om det inte är jul.



Påskäggsåtervinning

Jag hade några påskägg av papp som jag ville använda till något och papier machémassa hade jag kvar efter att ha jobbat med annat. När jag tog av ena halvan av ägget tyckte jag det hade en bra ansiktsform, ett ansikte fick det bli.
Ägghalvan limmade jag fast på en bit kartong med en upphängning av ståltråd på baksidan. Pappersmassan fördelade jag över ytan och formade näsa och mun.
När massan torkat målade jag ansiktet med hobbyfärger. Håret är mitt eget som jag sparat när jag klippt mig. Jag tog några lockar med snöre om och limmade fast dem med ett starkt lim.
Mössan av plysch fluffade jag till som en barett med ett band runt pannan och fjäder som dekoration, allt limmades fast. Kanske kan man ha flera stycken olika huvuden i rad på väggen? Kanske djurhuvuden?